Pro Cardvlinders
Image default
Woning en Tuin

Verschillen in hout soorten

Houten vloeren verschillen op diverse manieren van elkaar. Zo is er uiteraard een verschil in prijs, kwaliteit en het soort hout. Voorts bestaat er natuurlijk een verschil in de kleur.

Prijs

Meestal ligt deze tussen de 35 en 100 euro per vierkante meter voor parket en tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter voor laminaat als je hem online gaat kopen. De prijs hangt af van het type hout dat je kiest. Parket vloeren kun je in drie diverse types vinden; namelijk massief parket, fineerparket en lamelparket.

Massieve houten vloeren bestaan uit vol massief hout. De planken hebben een mes- groef verbinding zodat de vloerdelen mooi in elkaar vallen. Er zijn ontspanningsgroeven aan de onderkanten van de planken aangebracht, om het werken van de planken zo veel mogelijk te beperken.

Lamelparket bestaan uit zogenaamde samengestelde vloerplanken. Ze bestaan uit drie diverse lagen en elk van deze lagen heeft een aparte functie. Ze bestaan uit een toplaag van 4 of 6 mm dikte, lijmlaag en een onderlaag van plywood of van hoogste kwaliteit berken multiplex.

Fineerparket bestaat uit een onderkant van MDF, HDF, multiplex of vezelplaat en het heeft een dunne toplaag hout. De toplaag heeft vaak een dikte van 1 mm. Massieve vloeren zijn het duurste, lamelparket komt daarna en fineerparket is de goedkoopste soort. Ook verschillen houten vloeren in levensduur.

De dikte van de vloer geeft de kwaliteit van het hout aan. De levensduur ligt over het algemeen tussen de 10 en 60 jaar. Massief parket gaat zo’n 40 tot 60 jaar mee, lamelparket 30 tot 40 jaar en fineerparket 10 tot 15 jaar.

Soort hout

Ook verschillen houten vloeren in het soort hout wat er gebruikt wordt. De meest voorkomende soorten zijn: kersen, eiken, essen, beuken, grenen en noten. Massief parket bestaat uit massief houten planken en is tussen de 15 en 22 mm dik. Lamelparket bestaat uit drie lagen hout en is tussen de 10 en 20 mm dik. Fineerparket bestaan uit drie lagen en is tussen de 8 en 20 mm dik.

Geluid reducerend

Houtsoorten verschillen ook in hoe geluid reducerend ze zijn. Parketvloeren zijn bijvoorbeeld stiller dan houten vloeren. Je kunt ervoor kiezen een geluid reducerende onderlaag neer te leggen. Ook kunnen houten vloeren niet langdurig in aanraking komen met water; dit leidt tot kromtrekken van de vloer.

Tevens kan de vloer gaan rotten; zorg er dus voor dat er zo min mogelijk vloeistof op komt. Tenslotte kun je bij niet alle vloeren vloerverwarming gebruiken. Bij lamelparket en fineerparket is het bijvoorbeeld mogelijk om vloerverwarming te monteren maar massief parket is hier niet geschikt voor.

https://www.parket-winkel.be