Pro Cardvlinders
Image default
Woning en Tuin

De vele voordelen van plexiglas

Plexiglas is 30 keer zo sterk als gewoon glas, maar wel net zo helder. Het wordt vaak gebruikt als vervanger van glas omdat het slagvast is, maar wel de goede eigenschappen heeft van gewoon glas. Zoals de doorzichtigheid. Plexiglas is daarnaast een stuk goedkoper en twee keer zo licht als normaal glas. Deze eigenschap maakt dat plexiglas veel makkelijker te gebruiken is dan gewoon glas. Perfect materiaal dus wanneer je een doe-het-zelver bent. In deze blog vertellen we je graag meer over de vele toepassingen en voordelen van plexiglas.

 

Toepassingen van plexiglas

Plexiglas kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Voorzetramen, achterwanden en aquariums zijn voorbeelden van toepassingen die met plexiglas gedaan kunnen worden. Er valt online een hoop inspiratie op te doen over wat je allemaal met dit materiaal kunt doen. Het wordt vaak gebruikt als lichtkoepel in een plafond of als adresbordje bij een woning of bedrijf. Zeker voor grote oppervlaktes wordt vaak plexiglas gebruikt, omdat het goedkoper is dan gewoon glas, maar het wel ongeveer dezelfde eigenschappen heeft.

 

Makkelijk schoon te houden

Een ander voordeel is dat plexiglas niet snel vies wordt, omdat vuil niet makkelijk aan het materiaal hecht. Je kunt het daarnaast ook gemakkelijk schoonmaken, maar doe dit niet met een schuurspons. Altijd met een microvezeldoel zodat er geen krassen ontstaan. Krassen kunnen wel weer verwijderd worden, maar voorkomen is beter dan genezen. Benieuwd naar nog meer voordelen? Plexiglas is veiliger dan gewoon glas. Bij het bewerken van glas is er een kans dat het versplintert of breekt. Bij plexiglas is die kans er niet, dit kun je veilig bewerken. Daarnaast is het ook nog eens 30 keer sterker dan glas.

 

Licht materiaal

Plexiglas is minder zwaar dan glas, waarmee het heel geschikt is voor zaken waarbij gewicht een rol speelt. Wil je gewicht besparen, dan is plexiglas echt een uitkomst. Om deze reden zie je bijvoorbeeld in caravans geen ramen van glas, maar van plexiglas. Dit is veel lichter en bij een caravan is elke gewichtsbesparing van belang. Ook voorzetramen zijn vaak van plexiglas, zodat men het gemakkelijk kan optillen of losmaken wanneer ze het raam willen openen.

 

Nadelen van plexiglas

Zitten er dan ook nadelen aan plexiglas? Ja, het is krasgevoelig. Daarnaast is het ook niet bestand tegen hitte. Je kunt plexiglas juist verhitten om het te verbuigen naar de vorm die je wilt. Dit kan met glas niet. Gelukkig zijn dit de weinige nadelen die er aan dit materiaal zitten en kent het vooral voordelen en is het zeker de moeite waard om dit materiaal te overwegen. Kom eens kijken bij Van Viegen, waar ze een ruim assortiment plexiglas hebben en je kunnen helpen met de juiste vormen en maten.