Pro Cardvlinders
Image default
Woning en Tuin

RVS eettafel – aandacht voor het onderstel

Bij roestvrijstalen tafels denk je eerder aan een soort werkbanken in magazijnen, klinische tafels met ziekenhuisspullen erop en kantooromgevingen waar RVS-kasten en RVS-tafels elkaar afwisselen. Een eettafel is van hout, graniet wellicht, keramisch misschien of marmer, maar er is toch geen RVS eettafel? Allereerst betekent RVS niet roestvrijstaal maar roestvaststaal. Want RVS is helemaal niet vrij van roest. Op het metaal zit een laagje roest dat als oxidelaag bekend staat. Je ziet het alleen niet want het heeft een blanke kleur en geen bruine vlekken. Deze oxide-roestfilm bestrijkt al het RVS en dient als een beschermlaag. Dit blanke roest stopt elk oxidatieproces zodat RVS niet echt kan roesten. Zelfs wanneer de laag kapot gaat door bijvoorbeeld krasjes, herstelt de oxide zichzelf weer. Vandaar ‘roestvast’ dus, en niet ‘roestvrij’.

RVS als toevoeging op een industrieel interieur

RVS mag dan in kantoren en openbare ruimtes opgesteld staan, het komt ook geregeld als eettafel de woonkamer binnen. Mensen kopen een RVS eettafel omdat ze die vinden passen in hun interieur. Zo’n tafel doet het inderdaad goed in een industrieel of minimalistisch interieur. RVS is dan ook een tijdloos materiaal dat ook niet zou misstaan in een Scandinavisch interieur. Waar echter kantoren en horeca keukens tafels hebben met RVS-bladen, is dat minder gewoon in de huiskamer. De rol die RVS bij eettafels krijgt in familiaire omgevingen is namelijk die van het onderstel.

RVS eettafel: combi van onderstel en tafelblad

Het is de combinatie van een tafelblad met een RVS-onderstel dat zo fraai gaat ogen. Een solide RVS-onderstel of stel poten draagt vaak bladen van:

• glas

• graniet

• marmer

• Dekton

• Bankirai hout

• eikenhout

• travertin

Het onderstel als drager en als artistiek hoogstandje

Stel, je hebt zelf een fraai tafelblad te pakken kunnen krijgen. Precies jouw stijl en ook ongeveer in de maat die je voor ogen had. Alleen moet je dan nog wel een onderstel regelen. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt op diverse plekken terecht voor maatwerk onderstellen. Maatwerk zal wel moeten want bij het ontwerpen en produceren van een onderstel moeten altijd de omvang van je blad en het gewicht van dat blad worden meegenomen. Ook moet er gedacht worden aan het gebruiksgemak. Hoeveel stoelen wil je helemaal onder de RVS eettafel kunnen schuiven? Of wil je een artistiek onderstel dat bepaalde kenmerken van je tafelblad wellicht herhaalt? Het onderstel bepaalt hoe stevig de tafel komt te staan. En of bijvoorbeeld leunen op de tafel gemakkelijk kan zonder het gevaar van omkiepen. 

Een RVS eettafel met een doorzichtig glasblad

Bij een tafelblad van speciaal glas kijk je door je tafelblad heen zodat de expressieve werking van een onderstel heel mooi getoond kan worden. Vier poten is in dit geval wat simpel. Er zijn prachtige kruisvormen te bedenken die je blad hooghouden. Kunstwerken van onderstellen en het is fraai om die ook te laten zien. RVS-tafelbladen zelf zullen toch eerder in horecakeukens verblijven. Het is aan jou om een strak RVS-onderstel te combineren met het tafelblad van je dromen. Mocht je voor een mooi marmeren of granieten blad op je RVS eettafel gaan, dan kun je dat in combinatie met RVS-poten nog steeds kwijt in een ruimte met klassieke interieurstijl.