Pro Cardvlinders
Image default
Bedrijven

Extra vitamine niet extra gezond

 Vitamines zorgen ervoor dat je gezond blijft, zo beweerd Astaxanthine dat het helpt tegen veroudering. Ze zijn in 1906 ontdekt door een Poolse biochemicus. Hij heeft ontdekking vernoemt naar leven en stikstof, wat in het Latijns samen Vita + amine vormt. Het bleek een wondermiddel te zijn en multivitaminen werden en worden overal verkocht op sites als Topvitamins. Maar een gezond mens zal er niet nog gezonder door worden. Meer innemen heeft dan meestal geen positief effect. In tegendeel, er kan een vitamineoverschot ontstaan. Een vitamineoverschot ontstaat vooral door de vitamines A, D, E en K. Een vitamineoverschot kan lijden tot neerschade, door te veel vitamine D of lever beschadiging wat door te veel vitamine A kan ontstaan. Je hoeft bij vitamines B en C wat minder ongerust te worden, want deze zijn wateroplosbaar en overschotten verlaten dan via de urine het lichaam. Volgens wetenschappers voorkomen ze niet of nauwelijks de kans op chronische ziekten en beschermen ze ook niet tegen cognitieve achteruitgang.

Maar je hebt ze wel nodig. Vitamines zijn verantwoordelijk voor ontzettend veel functies in het menselijke lichaam en dien je elke dag een bepaalde hoeveelheid van binnen te krijgen. Vitamine D heeft bijvoorbeeld als rol om samen met calcium je botten te beschermen en sterker te maken. De enigste momenten wanneer extra vitamine innemen wordt aangeraden is wanner u zwanger bent, zwanger wilt worden, voor baby’s en kinderen tot 4 jaar en 65 plussers. Het kan ook enorm helpen om vaker te genieten van de buitenwereld. Als u te weinig buiten komt dan loop je vooral de vitamine D mis. Vitamine D kan door het lichaam zelf gemaakt worden zolang u maar genoeg buiten komt voor de UV-stralingen die nodig zijn voor de vitamine D.

Vitamine komen in kleine hoeveelheden uit je eten en zolang je gevarieerd eet en genoeg buiten komt dan is de kans klein dat u een vitamine tekort heeft. Behalve als u zich bevind in een van de hiervoor genoemde risicogroepen.

 

http://www.topvitamins.nl