Pro Cardvlinders
Image default
Bedrijven

Solliciteren bij een ingenieursbureau, wat heb je nodig?

Wil je aan de slag gaan als ingenieur? Er zijn veel ingenieursbureaus waar je kunt solliciteren met een vacature projectleider bouw en meer, maar om te kunnen beginnen heb je wel wat diploma’s of ervaring nodig. Bijvoorbeeld een hbo bouwkunde diploma of minimaal 3 jaar werkervaring in de bouw. In dit artikel lees je meer over de opleidingen en ervaring die ingenieurs nodig hebben om bij een ingenieursbureau aan de slag te kunnen.

Wat heb je nodig om bij een ingenieursbureau te werken?

Op zoek naar een baan als ingenieur? Dan heb je geluk, want er zijn veel ingenieursbureaus waar je terecht kunt. Je kunt bijvoorbeeld solliciteren bij ingenieursbureaus die gespecialiseerd zijn in bouwkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Maar voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk om te weten welke opleidingen en ervaring ingenieurs nodig hebben.

Als je als ingenieur aan de slag wilt, is het belangrijk dat je minimaal een hbo bouwkunde diploma of gelijkwaardige opleiding hebt. Ook is werkervaring in de bouwsector een pré. In veel gevallen is minimaal drie jaar werkervaring vereist. Maar naast een diploma en werkervaring is ook kennis van de Nederlandse taal belangrijk. Als ingenieur werk je namelijk vaak met andere ingenieurs, architecten en aannemers. Daarom is het belangrijk dat je vloeiend Nederlands spreekt en schrijft.

Welke functies zijn er binnen een ingenieursbureau?

Als ingenieur kun je bij een ingenieursbureau verschillende functies bekleden. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als projectleider, constructeur of uitvoerder. Maar er zijn ook andere functies mogelijk, zoals werkvoorbereider, calculator of ingenieur duurzaamheid. Welke functie je uiteindelijk krijgt, hangt af van jouw opleiding en werkervaring.

Heb je een hbo bouwkunde diploma of gelijkwaardige opleiding? Dan is de kans groot dat je aan de slag gaat als projectleider, constructeur of ingenieur duurzaamheid. Heb je minimaal drie jaar werkervaring in de bouwsector? Dan is de kans groot dat je aan de slag gaat als uitvoerder, werkvoorbereider of calculator.