Pro Cardvlinders
Image default
Onderwijs

3 manieren om een voorstelling te maken met de hele school

Met een hele school vol kinderen die allemaal verschillend zijn, kan het soms best een uitdaging zijn om de samenhorigheid te bewaren. De kinderen trekken immers vooral op met hun eigen klas en zitten ook allemaal in een heel andere fase van hun ontwikkeling. De leukste manier om aandacht te besteden aan de samenhorigheid tussen de verschillende klassen, is het organiseren van projecten waarin de kinderen samen toewerken naar een eindresultaat waarin iedereen een belangrijke rol speelt. Een voorstelling maken met de hele school is daarvan een goed voorbeeld. Ter inspiratie geven we drie voorbeelden van hoe je dit aan kunt pakken.

1. Alle muzieknoten verzamelen!

Natuurlijk kun je ook voor alle klassen apart muziekactiviteiten organiseren. In zekere zin is dat ook aan te raden: een school bestaat immers altijd uit kinderen van alle leeftijden en per leeftijdscategorie lopen de behoeften flink uiteen. Maar dat alle klassen los van elkaar aan de slag gaan, wil niet zeggen dat je niet toe kunt werken naar één en dezelfde voorstelling. Een voorstelling waarin alle klassen aan elkaar laten zien wat ze geleerd hebben, misschien zelfs wel onder de paraplu van één en dezelfde verhaallijn!

2. Een wereldse voorstelling

Met ons dagproject Opa en de Reismachine studeren we met iedere klas een scène in van het spannende avontuur van Opa. Met hulp van Reisbureau Fanja Fantasie gaat Opa in zijn Reismachine op pad om een bezoek te brengen aan al zijn kleinkinderen, die in verre landen de spannendste avonturen beleven. De kleinkinderen van opa zijn verspreid over de hele wereld en worden natuurlijk gespeeld door de leerlingen. Het eindresultaat is een wereldse voorstelling die natuurlijk ook vastgelegd kan worden op film.

3. Circus op school

Een circusvoorstelling bestaat altijd uit verschillende disciplines. En dat komt goed uit! Want een school bestaat ook uit allemaal verschillende klassen met heel veel verschillende kinderen. Met circus op school kunnen alle kinderen dus leren waar ze aan toe zijn. Hierdoor kan ieder kind schitteren in de eindvoorstelling in een rol die precies bij hem of haar past. Natuurlijk is het schoolhoofd de circusdirecteur en de rode kater van de buren die altijd het schoolgebouw binnen weet te sluipen de leeuw.

https://www.grotebroer.nl