Pro Cardvlinders
Image default
Gezondheid

ADD behandeling, omgaan met je stoornis

Concentratieproblemen, uitstelgedrag, gevoelig, perfectionistisch, het zijn allemaal symptomen van ADD. De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Bij deze stoornis heb je een tekort aan of een disbalans tussen de neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. Het is een genetisch bepaalde concentratiestoornis. Veel mensen denken dat deze stoornis met de opvoeding te maken heeft, maar dat is dus niet waar. ADD is gewoon een genetisch bepaalde stoornis. Vaak wordt deze stoornis bij kinderen gediagnosticeerd, maar het kan ook pas op volwassen leeftijd ontdekt worden. Nu vraag je je af, hoe kom je erachter dat je ADD hebt? Dit kan door de verschillende symptomen op te merken. Sommige kunnen heel vervelend zijn. Er is daarom ADD behandeling, dit helpt je beter om te gaan met je symptomen. Lees er hier meer over.

De verschillende symptomen van ADD

Welke symptomen horen er bij ADD? Een aantal symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Gevoelig
  • Dingen uitstellen
  • Perfectionistisch
  • Creatief
  • Slaapproblemen

 

Er zijn dus verschillende symptomen die opgemerkt kunnen worden bij personen met ADD. Zo verwerken ze informatie, indrukken en emoties langzamer dan anderen. Ze zijn gevoelig en perfectionistisch. Ze hebben een slechter kortetermijngeheugen dan de meeste mensen. Ze zijn vaak snel afgeleid en een gebrek aan overzicht maakt dat plannen, organiseren en opruimen lastiger is dan voor anderen. Focussen op een gesprek is lastig. Ze zijn vaak dingen kwijt en hebben moeite met het afronden van hun to-do-list. Deze symptomen kunnen best lastig zijn voor mensen met ADD. Daarom is er ADD behandeling.

Een ADD behandeling

Bij een ADD behandeling wordt er geleerd om beter om te gaan met de symptomen. Want weg gaan ze waarschijnlijk nooit. Ze kunnen door de jaren heen wel minder worden, maar het beste is om er gewoon mee om te leren gaan. Voor kinderen en volwassenen verschilt de ADD behandeling. Bij kinderen wordt er vaak gebruik gemaakt van indirecte gedragstherapie, zoals parent management training. Bij volwassenen wordt vaak gebruik gemaakt van coaching, waarbij je beter om leert gaan met je symptomen. Zodat je ze als kracht kan gebruiken in plaats van dat je er last van hebt.

https://www.add-coaching.nl/add-behandeling/