Pro Cardvlinders
Image default
Dienstverlening

Laat een hernia uw leven niet beheersen

Een hernia levert u flink wat pijn en ongemak op, zo erg zelfs dat het uw werkzaamheden en bezigheden zo fel hindert dat iedere beweging er teveel aan is. Hoewel dit erg pijnlijk en vervelend is, kan de behandeling van een hernia snel verlichting bieden. Uw chiropractor helpt u zo terug op de been.

 

Wat is een hernia?

Als we onze ruggenwervelkolom bekijken, zien we dat deze bestaat uit wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven hebben als doel schokken op te vangen en ze zijn om die reden dan ook gevuld met een vloeistof. Als de druk op de tussenwervelschijf te groot wordt, gaat deze vloeistof stulpen en bestaat het risico dat hierdoor een zenuw gekneld raakt. Deze gevormde uitstulpingen noemen we een hernia.

In principe is de hele ruggenwervel hier vatbaar voor, maar in de praktijk komt een hernia het meeste voor in de nek of in de onderrug.

 

Hoe kunt u een hernia herkennen?

De symptomen van een hernia kunnen zeer uiteenlopend zijn en zijn ook niet allemaal en niet even intens aanwezig bij iedere patiënt. De enige manier om een correcte diagnose te stellen, is door het nemen van een MRI of neurologisch onderzoek.

Er zijn echter wel enkele symptomen die bij u al een belletje kunnen doen rinkelen dat u mogelijk met een hernia te kampen heeft. De meeste patiënten hebben pijn in de rug en dan voornamelijk de onderrug waarbij die pijn uitstraalt naar één of zelfs beide benen. Hoesten of niezen veroorzaken hevige pijn. Als een zenuw lange tijd gekneld zit, kan gevoelloosheid of krachtverlies optreden en er kan sprake zijn van verminderde peesreflexen.

 

Oorzaken hernia

Een hernia kan verschillende oorzaken kennen. Een verkeerde draaibeweging, het tillen of verschuiven van een zwaar voorwerp, een slechte algemene conditie van de spieren of een gebrek aan beweging in het algemeen, kunnen een hernia in de hand werken. In bepaalde gevallen is ook sprake van een aangeboren zwakte van het weefsel.

 

Behandeling hernia

We haalden hierboven al even aan dat een hernia in de meeste gevallen goed te behandelen is. Uw chiropractor zal diverse behandeltechnieken gebruiken om de ruimte van de tussenwervelschijven opnieuw te vergroten wat de druk zal verminderen, de pijn zal wegnemen en de beweeglijkheid verhogen.

In de meer ernstige gevallen zal uw chiropractor u doorverwijzen naar een arts en zal een operatie eventueel de oplossing bieden. Na uw operatie kunt u dan opnieuw bij uw chiropractor terecht voor verlichting van de pijn en herstel van de beweeglijkheid. Hij zal u ook tal van tips en adviezen meegeven om een nieuwe hernia in de mate van het mogelijke te vermijden.

De behandeling van een hernia is vaak een samenwerking tussen verschillende disciplines om tot het best mogelijke resultaat te komen.